Pochodzenie fasoli adzuki (azuki)
Fasola Adzuki wywodzi się z obszaru Chin i Japonii, gdzie stanowi jeden z najpopularniejszych pokarmów (serwowana jest podczas najważniejszych uroczystości narodowych, np. wchodzi w skład tradycyjnych pierożków przygotowywanych z okazji Nowego Roku). Obecnie uprawiana jest także m. in. w innych krajach Azji Wschodniej, w Indiach, Nowej Zelandii czy w Stanach Zjednoczonych. Stanowi fasolę o niewielkich, zazwyczaj czerwono – brązowych ziarnach.
Wartości odżywcze fasoli adzuki
- Jak każda fasola, również adzuki stanowi doskonałe źródło białka, błonnika oraz minerałów
- na tle innych roślin strączkowych jest lekkostrawna, choć sycąca
- fasola adzuki jest bogatym źródłem witamin z grupy B (regulujących m. in. funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego), w tym także kwasu foliowego oraz niezbędnej dla zdrowia hormonalnego kobiet witaminy B6
- stanowi źródło żelaza, miedzi, cynku, manganu i molibdenu – minerału aktywującego enzym wspomagający wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z siarczyn (konserwantów dodawanych do pożywienia, m.in. do suszonych owoców)
- fasola Adzuki wzmacnia, obniża poziom cholesterolu, wspomaga procesy detoksykacyjne organizmu, poprawia jakość krwi.
Profil ajurwedyjski fasolki adzuki
* Vata: Osoby o konstytucji Vata powinny spożywać fasolkę Adzuki w małych ilościach, na ciepło, zawsze z dodatkiem masła klarowanego lub oleju tłoczonego na zimno. Fasolkę należy ugotować zgodnie z zasadami gotowania strączków dla tej doszy.*
* Pitta: Fasolka Adzuki jest świetnym wyborem dla Pitty, szczególnie, jeśli prowadzi ona aktywny tryb życia i jej zapotrzebowanie na białko jest zwiększone.
* Kapha: Dla osób o konstytucji Kapha fasolka Adzuki również stanowi świetny wybór. Będzie regulować apetyt, sycić oraz dostarczać białka i minerałów.
Przygotowanie fasoli adzuki
- fasolę adzuki należy namoczyć na noc
- po namoczeniu fasolę gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem kuminu, czarnego pieprzu i imbiru (osoby o konstytucji Vata powinny dodać również szczyptę asafetydy, która neutralizuje wzdymające właściwości strączków, zaś Pitta powinna uważać na pikantne przyprawy i stosować imbir w formie sproszkowanej)
- adzuki najlepiej gotować w proporcji: 1 szklanka fasoli na 4 szklanki wody
- czas gotowania to ponad godzina (Vata powinna szczególnie dbać o to, by fasolka była ugotowana do miękkości)
- fasolka stanowi świetny dodatek do zup, warzyw czy do ryżu basmati. Ugotowaną fasolę można również zblendować z przyprawami, masłem klarowanym lub oliwą i warzywami (np. burak, papryka) w celu otrzymania pasty, która będzie stanowić dodatek do warzyw lub pieczywa.
Fasolka adzuki – dla kogo?
Fasolka adzuki, jako źródło minerałów i witamin, które dostarczają energii, poprawiają jakość krwi i regulują funkcjonowanie układu nerwowego będzie świetnym wyborem dla kobiet, które zmagają się ze zmęczeniem, osłabieniem, stresem czy potrzebują większej ilości roślinnego białka w diecie i zdrowych, sycących pokarmów.
*Zasady gotowania i spożywania strączków dla Vaty (w celu obniżenia ich substancji antyodżywczych i wzdymających):
Strączki moczymy na 20 min po czym zmieniamy wodę i zostawiamy na noc. Gotujemy w świeżej wodzie, bez przykrywki, do miękkości, z przyprawami: kumin, czarny pieprz, asafetyda i imbir. Spożywamy na ciepło (nie jako dodatek do sałatek), w małych ilościach, z masłem klarowanym (ghee) bądź innym zdrowym tłuszczem dodanym do ugotowanej fasoli, w ilości nie większej niż 35g.